Confidenţialitate

Analistul fiscal Adrian Codirlașu, previziuni despre anul 2025: Văd un mix de creștere de impozit pe salarii și creștere de TVA | VIDEO

Analistul fiscal Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Acesta a explicat de ce am ajuns la un deficit bugetar dublu în 2024 față de 2023: „Și ce a făcut Guvernul? A dus din anul trecut în anul acesta plățile”. Analistul fiscal Adrian Codirlașu a explicat și că în 2024 avem șanse să depășim 6% în ceea ce privește deficitul bugetar. Cât pentru anul 2025, analistul fiscal prevede un mix de creștere de impozite pe salarii și creștere de TVA.

Adrian Codirlașu: Am început anul cu un deficit dublu față de 2023. Guvernul a adus în 2024 plățile din 2023

Tudor Mușat: Plecăm de la un deficit bugetar de 0.5% în ianuarie – dublu față de ianuarie anul anterior. Ce spune astra deja?

Adrian Codirlașu: „Am început anul extrem de negativ, cu un deficit bugetar de 0.5% din PIB – dublu față de anul anterior. Ne spune că de fapt deficitul bugetar pe anul trecut a fost peste 6. Și ce a făcut Guvernul? A dus din anul trecut în anul acesta plățile. Nu a făcut plățile în anul trecut ca să arate un anumit deficit anul trecut, însă ele trebuiau făcute, altfel se executa silit Guvernul, și au fost făcute în luna ianuarie și vedem la ce deficit a dus”.

Ce ne așteaptă în anul 2024 din punct de vedere economic? Adrian Codirlașu: „Avem șanse să depășim 6% în acest an ca și deficit bugetar”

Tudor Mușat: Ce ar creiona asta pentru 2024? La ce tip de deficit să ne așteptăm?

Adrian Codirlașu: „Dacă Guvernul anticipa undeva la 5% din PIB deficit bugetar pentru anul acesta, Consiliul Fiscal mai adăuga un punct procentual de PIB – deci undeva la 6%. Cred că la cum am început avem șanse să depășim 6% în acest an ca și deficit bugetar pentru că vor mai veni cheltuieli care nu au fost luate în considerare. Cheltuieli prilejuite de alegeri. Vedem că sunt diverse categorii fac greve, blochează străzi, amenință Guvernul pentru bani. Dacă este sectorul public înseamnă cheltuieli în plus cu salariile, dacă sunt alte sectoare înseamnă cheltuieli suplimentare cu ajutoare de stat sau cu subvenții pentru acele sectoare, deci din nou cheltuieli. Sau mai poate însemna anumite reduceri de taxe pentru anumite categorii care sunt, de fapt, lipsă de venituri. Dar toate lucrurile acestea duc la un exces de deficit bugetar”.

Ce aștepări putem avea pentru anul 2025? Adrian Codirlașu: Un mix de creștere de impozit pe salarii și creștere de TVA

Tudor Mușat: Ce ar însemna toate acestea pentru anul 2025? Deja cred că este util să avem o proiecție, să ne facem calcule antreprenori, companii, persoane fizice.

Adrian Codirlașu: „Trebuie să înțelegem că orice măsură luată de Guvern e permanentă. În momentul în care se dă o anumită Ordonanță prin care se reduce o taxă sau se dă un anumit ajutor. Dacă acel ajutor nu este prin lege spus că este dat doar în anul acesta, acel ajutor este permanent. Să zicem că anul acesta avem, dar anul viitor mai avem? Aici este întrebarea.

Cum este și cu legea pensiilor: începe să se aplice din septembrie, dar anul acesta impactul este destul de redus, însă anul viitor se aplică pe tot anul. Și Ministerul de Finanțe a calculat undeva un deficit suplimentar cauzat de această lege de 1.7 puncte procentuale din PIB, care se adaugă peste. Comisia Europeană anticipa un deficit de 5%. Deci mergem doar din acea măsură către 7 dacă nu luăm alte măsuri de creștere a fiscalității”.

Tudor Mușat: Ceea ce ar putea duce la ce? Din 2025, de pildă, să crească TVA?

Adrian Codirlașu: „Din 2025 vedem deja aluzii că se pot majora taxele pe muncă, ar veni deja peste o taxă extrem de ridicată – 42% din venitul nostru, din muncă îl dăm deja către stat. Să ajungem la 50% dat către stat, mai adaugăm și TVA. Deci, practic, muncim 8-9 luni deja pentru stat. Cât mai mult să muncim? Se va utiliza TVA. De asemenea vedem aluzii că în România TVA este mai mic decât media Uniunii Europene și am putea merge cu TVA de la 19% la 21% sau chiar 23% – că am văzut inclusiv comentarii că în alte țări este 23% TVA. Acesta aș vedea ca și mix: creștere de impozit pe salarii, creștere de TVA”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ioana Ene Dogioiu, despre comasarea alegerilor prezidențiale cu parlamentare: Klaus Iohannis are nevoie de argumente pentru o funcție europeană | AUDIO