Administratorii centrului social care torturau minori germani în Maramureș – trimiși în judecată

Au fost trimiși în judecată administratorii așa-zisului centru social din Vişeu de Sus, doi cetăţeni germani, soţ şi soţie.

Este locul în care tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, cu probleme comportamentale, veneau din Germania pentru a fi reeducaţi.

De fapt, erau puși la muncă, bătuți, abuzați, ținuți în frig și puși să tragă la căruță alături de animale.

Cele 14 persoane trimise în judecată în cazul „Projekt Maramureș” sunt acuzate, printre altele, de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal, dar și de spălare a banilor şi abuz în serviciu.

În perioada martie 2014 – august 2019, soții Schumann Bert şi Babett din Germania, alături de românul Vasile Năsui, zis „Neţu”, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a trafica mai mulţi tineri de naţionalitate germană, cu vârste între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative.

Concret, tinerii au fost traficaţi prin exploatare prin muncă.

Adesea primeau bătăi repetate, erau privați de hrană și erau ținuți într-un așa zis arest, legați cu funii, înhămați la căruță alături de animale sau ținuți în ger, frig sau ploaie.

Mai mulți erau umiliți verbal și sedați.

Potrivit anchetatorilor Centrul „Projekt Maramureş” din Vişeu de Sus unde se petreceau toate acestea este situat pe un vârf de deal, într-o zonă izolată, foarte greu accesibil, copiii fiind practic izolaţi.

DIICOT precizează că la dosar există probe că inculpaţii, profitând de programele de integrare socială finanţate de statul german, au folosit cea mai mare parte a acestor fonduri în alte scopuri decât cele dedicate.

În același dosar este Implicat și asistentul social Marcel Iusco, care a sprijinit activitatea grupării.

Dosarul în acest caz se va judeca la Tribunalul Maramureş.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS