Confidenţialitate

Administrația Trump refuză cooperarea în ancheta ucraieană

Casa Albă a catalogat ancheta iniţiată de Camera Reprezentanţilor, care ar putea conduce la demiterea președintelui SUA, drept “constituțional ilegitimă” și a afirmat că nu va coopera cu investigația, relatează Mediafax.

Potrivit administrației de Washington, congresmenii încalcă dreptul lui Donald Trump la un proces echitabil.

“În aceste condiții, Președintele Trump și Administrația sa nu pot participa la ancheta dvs. partizană și neconstituțională,” afirmă Casa Albă, într-o scrisoare trimisă marți congresmenilor.

Casa Albă a mai acuzat congresmenii că încearcă să anuleze rezultatul alegerile din 2016, ce au fost câștigate de Donald Trump, și să influențeze scrutinul prezidențial din noiembrie 2020.

Anterior, Departamentul de Stat a luat decizia de a bloca audierea ambasadorului SUA la UE, Gordon Sondland, considerat de democrați drept un martor cheie al anchetei.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că i-a cerut omologului ucrainean anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.