Confidenţialitate

Administrația Prezidențială: Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în legătură cu mutarea Ambasadei României din Israel

Președintele României, responsabil prin Constituție de politica externă a statului, reacționează dur în cazul anunțului liderului PSDRomânia își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Klaus Iohannis susține într-un comunicat că nu a fost nici informat și nici consultat în prealabil, iar decizia puterii “nu are la bază evaluări solide și cuprinzătoare”.

Administrația Prezidențială reamintește faptul că mai multe rezoluții ale ONU cer statelor membre, printre care se află și România, să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

“Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant” precizează Administrația Prezidențială.

Totodată, președintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe responsabilii  guvernamentali să dea dovadă de “responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României”.