Confidenţialitate

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății

Depresia este tema sub care se desfășoară, în 2017, Ziua Mondială a Sănătății.

A vorbi despre depresie este primul pas spre recuperare, spun specialiștii.

Campania vizează în principal trei categorii: tinerii, femeile însărcinate și bătrânii.

Presiunile asupra tinerilor sunt mai acute decât asupra altor categorii de vârstă. Statisticile arată că aproape 800.000 de oameni au murit prin suicid în 2015.

În ce privește femeile însărcinate sau cele care au născut de curând, aproximativ 15 la sută dintre femei, diagnosticate cu depresie, fiind afectată capacitatea mamei de a avea grijă de copil și implicit creșterea și dezvoltarea ulterioară a copilului.

Iar bătrânii, deseori aceștia au fost izolați de comunitățile lor. Când se pensionează sau își pierd partenerul de viață, când devin fragili și bolnavi, tulburările devin mai frecvente.

“Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate – de la “a ne fi ruşine să recunoaştem, la o abordare proactivă. spun specialiștii. “Netratată corect, depresia evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adauga complicaţii”

Administrația Prezidențială se alătură campaniei “Depression: let’s talk” de Ziua Mondială a Sănătății care vizează eliminarea stigmatizării și conștientizarea importanței apelării la ajutor specializat de către persoanele afectate de depresie – se arată într-un comunicat al Președinției.

Data de 7 aprilie a fost decretată Ziua Mondială a Sănătății pentru a marca înființarea Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 1948. În fiecare an este aleasă o temă care evidențiază o arie prioritară a sănătății publice, în 2017 aceasta fiind depresia.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 300 de milioane de oameni suferă de depresie, iar în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului acestora.

În România, la finalul anului 2015, figurau aproximativ 42.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, țara noastră poziționându-se astfel pe locul 29 din 30 de state incluse în analiză, conform Indicelui de Integrare a Sănătății Mintale.

“Aceste statistici nu reflectă, însă, cu exactitate realitatea, deoarece mulți dintre cei care se confruntă cu depresia nu sunt diagnosticați și nu au acces la tratament”, precizează Administrația Prezidențială.