Confidenţialitate

Administraţia Prezidenţială confirmă că Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei și-a anulat vizita în România

Unul dintre efectele anunţului Vioricăi Dăncilă privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este anularea vizitei în România a Regelui Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei.

Anunţul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă.

Putem vorbi deja despre un incident diplomatic major după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la Washington, că România îşi mută ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Regele Abdullah urma să fie primit luni după-amiaza, cu onoruri la ora 15.30, la Palatul Cotroceni, însă după după anunţul premierului, Hashemitul a anunţat oficial anularea vizitei de trei zile.

În România, Regele Iordaniei urma să aibă discuţii oficiale cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu liderii Parlamentului, iar mai multe acorduri ar fi trebuit să fie semnate.

Surse oficiale implicate în organizarea vizitei au precizat pentru Europa FM că duminică şeful Statului i-a telefonat Regelui Abdullah al II-lea pentru a încerca să-l convingă ca programul să nu fie schimbat.

Anularea vizitei Regelui Abdullah al II-lea vine în context în care România miza pe sprijinul Iordaniei în această vară pentru obtinerea unui loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, post pe care diplomaţia noastră încearcă să-l obţină de mulţi ani, aminteşte fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat-o duminică seara pe Viorica Dăncilă că a manifestat o totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român.

Şeful statului a reamintit că ultimul cuvânt în ceea ce priveşte mutarea ambasadei României o are el.

Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale:

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, urma să îl primească în această după-amiază pe majestatea sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate să aibă loc în România. Vizita a fost anulată astăzi de către partea iordaniană”, arată Administraţia Prezidenţială.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat o vizită în România în semn de protest după afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP, citând Palatul Regal.

“Regele Abdullah al II-lea a decis să anuleze o vizită prevăzută pentru luni în România în semn de solidaritate faţă de Al-Quds (denumirea în arabă pentru Ierusalim – n.r.)”, a precizat Palatul Regal într-un comunicat.

Anularea vizitei, care urma să fie marcată de semnarea mai multor acorduri în diferite domenii, a fost decisă “după declaraţiile de duminică ale prim-ministrului român privind mutarea ambasadei ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim”, se mai arată în comunicat.

Anunţul Regelui Iordaniei: