Confidenţialitate

Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, la Bucureşti

Înalt responsabil în relaţiile diplomatice americane cu Europa şi Eurasia, Wess Mitchell ajunge, luni, la Bucureşti.

Emisarul de la Washington are programate întrevederi cu oficiali şi cu analişti independenţi. Departamentul de Stat anunţă că vor abordate subiecte precum securitatea regională şi cooperarea economică.

Într-un recent discurs, Wess Mitchell spune că, în ţările Europa Centrală și de Est, Statele Unite ale Americii vor întărirea eforturilor anticorupţie, de consolidarea rolului jucat de societatea civilă şi de combaterea dezinformării rusești.

La Bucureşti, tensiunea politică este maximă.

Coaliţia parlamentară îşi continuă eforturile de a schimba în grabă codurile penale, după ce a modificat cu scandal legile justiţiei, atrăgându-şi numeroase critici. Opoziţia susţine că actuala Puterea este hotărâtă să zădărnicească lupta anticorupţie.

În plus, PSD şi ALDE analizează scenariul suspendării din funcţie şefului statului. Klaus Iohannis a amânat decizia revocării Laurei Kovesi de la conducerea Direcţiei Anticorupţie.

Curtea Constituţională a stabilit recent că preşedintele nu se poate împotrivi solicitării ministrului Justiţiei. Săptămâna trecută, Klaus Iohannis  a anunţat că, lecturând motivarea, a descoperit că textul generează mai multe întrebări la care ar trebui găsite răspunsuri în urma unei largi consultări şi a unui eventual referendum.

Conducerea PNL, care consideră că decizia CCR este una politizată, se reuneşte luni pentru a stabili strategia politică prin care să contracareze un eventual demers de suspendarea a şefului statului.

Până la sfârşitul săptămânii, ar urma să fie finalizată şi moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă.