Confidenţialitate

Adina Vălean: UE alocă 1,7 miliarde euro statelor membre pentru mobilitate militară și infrastructură de transport | AUDIO

Uniunea Europeană alocă aproape 1,7 miliarde de euro pentru mobilitate militară și infrastructura de transport statelor membre, anunță la Europa FM, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. 21 dintre statele Uniunii sunt și membre NATO.

Comisarul Adina Vălean s-a întâlnit astăzi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a discuta despre finanțarea refacerii infrastructurii care poate fi folosită inclusiv în scopuri militare: drumuri, poduri, aeroporturi și porturi.

”Uniunea Europeană pune la dispoziție pentru acest tip de mobilitate un buget de 1,69 miliarde de euro, prin mecanismul de interconectare al Europei. Acesta e un instrument financiar pe care îl supervizez eu și care are, în premieră, o alocare specială pentru infrastructura necesară transportului militar. Bineînțeles, proiectele care vor fi cofinanțate vor avea dublă folosință, civilă și militară, și vor fi parte din rețeaua esențială de transporturi a Uniunii Europene. Camioanele de mare tonaj, de exemplu, și-ar putea eficientiza rutele”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ccomisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, mai spune, într-o declarație acordată Europa FM, că România poate primi prin fondul de mobilitate militară până la 85% din banii necesari proiectelor de infrastructură critică.

”În câteva luni o să lansăm primul apel de proiect de acest tip, cu o finanțare de până la 50% din costurile necesare, pentru statele care beneficiază de fonduri de coeziune, cum e România, finanțarea poate fi până la 85%”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.