Confidenţialitate

Adevărul: ”Golanul” Marian Munteanu, sursa ”Ioan” a Securității

Marian Munteanu, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, a colaborat cu Securitatea, dezvăluie  ziarul Adevărul.

Jurnaliștii susțin că fostul lider al studenților din Piața Universității s-a angajat, în 1988, să dea rapoarte despre profesori și studenți străini sub numele de ”Ioan”.

În perioada scurtă în care a fost aruncat în cursă de PNL pentru Primăria Capitalei, Marian Munteanu a negat în repetate rânduri că ar fi colaborat cu organele de securitate.

Între timp, CNSAS anunță că dosarul său nu a fost finalizat, dar surse din interiorul Consiliului au confirmat,  pentru Mediafax, autenticitatea celor prezentate de jurnaliști.

Potrivit Adevărul,  Marian Munteanu s-a angajat sub semnătură că va da rapoarte Securităţii sub pseudonimnul Ioan.     Se întâmpla în 1988 – când lucrătorii Securităţii l-au abordat şi au făcut un raport despre potenţialul său de informator.

“A rezultat că înţelege rolul organelor de securitate şi a afirmat că, în cazul în care vom avea nevoie de sprijinul său, va răspunde favorabil solicitărilor noastre”, se arată în documentul prezentat de jurnaliști.

După racolare, sursa “Ioan” începe să dea rapoarte despre studenţi şi profesori.

”De aici aflăm că „dintre participanţi am reţinut pe următorii: ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, cetăţenele brazilience de care am amintit, un grup de străini, o funcţionară la Ambasada Costa Rica din Bucureşti, trei funcţionare ale Bibliotecii franceze din Bucureşti”. „La sfârşitul petrecerii, în jurul orei 3, am plecat cu maşina împreună cu lectorul P. şi Carmen la locuinţa lui P. (dascălul din Portugalia – n.r.)., unde am stat până în jurul orei 5.30 – 6, după care am plecat acasă. S-a ascultat muzică, s-a băut cafea, s-a mâncat. În timpul discuţiilor purtate la petrecere  nu s-au vorbit probleme cu caracter politic sau referitoare la ţara noastră”, arată jurnaliștii, citând o notă informativă a lui ”Ioan”.

Despre unul dintre dascăli, Marian Munteanu ar fi spus că „are relaţii rigide cu studenţii, impersonale, mecanice”, că este „sever și puţin vanitos.

Despre cel de-al doilea dascăl, pe care îl descrie ca fiind „complexat şi orgolios”, spune că are „relaţii cordiale cu lectorul portughez, cu care se vizitează”.

Contactat de Adevărul, fostul lider al studenților a răspuns sec:  „Nu am timp de pierdut cu diferitele mistificări puse în circulaţie spre a fi discreditat”.

„Nu am timp de pierdut cu diferitele mistificări puse în circulaţie spre a fi discreditat. Am răspuns public, de nenumărate ori, pe larg, cu privire la toate acuzaţiile la adresa mea. Aceste aspecte vor fi clarificate, definitiv, doar de instanţele de judecată, în urma proceselor care vor urma. Cu privire la aşa-zisa  «colaborare» cu Securitatea, se va dovedi că lucrurile stau exact invers: am fost urmărit, reţinut, anchetat de Securitate, în repetate rânduri, de-a lungul multor ani. Eu nu am semnat nimic (cu excepţia declaraţiilor date în faţa organelor de anchetă), nu poate exista nimic care să mă poată incrimina (mă refer la chestiuni reale), dimpotrivă. Totul se va dovedi, prin decizii ale instanţelor, la timpul cuvenit… Mă iertaţi, dar chiar nu am timp de aşa ceva. O seară bună!”, a transmis Marian Munteanu.

Marian Munteanu a negat și în scurta perioadă în care a fost candidatul PNL pentru Primăria Capitalei că ar fi fost colaborator al Securității.

El spunea atunci că se încearcă scoaterea sa din cursă, lucru care s-a și întâmplat după ce Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității s-a sesizat în cazul său.