Confidenţialitate

Acvila Arlie a ajuns în Sudanul de Sud; ornitologii nu știu dacă pasărea este în viață

Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță că emițătorul satelitar cu care a fost echipată acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) Arlie  transmite de mai multe zile din aceeași locație, din savana din sudul Sudanului de Sud. Aceasta se află în apropiere de granița cu Uganda, din rezervația naturală Kidepo.

Ultimele coordonate furnizate în zbor de emițător au venit pe data de 4 octombrie, la ora 16, când pasărea se afla la o înălțime de 980 de metri deasupra solului. Apoi, toate coordonatele au fost transmise din același loc, de la sol.

Potrivit ornitologilor români, în astfel de situații, se apelează la colegi ornitologi din alte state, care merg și verifică cele două posibilități. Și de această dată s-a apelat la ghizi de safari și este așteptat un răspuns în curând. Cu toate acestea, zona în care se află acum emițătorul este una cu temperaturi foarte ridicate,  în care probabil foarte puține persoane s-ar încumeta să meargă și să verifice starea păsării sau a dispozitivului, spun reprezentanții SOR. Chiar și Ministerul Afacerilor Externe din România are în vigoare o alertă de călătorie în care se specifică situația conflictuală inter-tribală din Sudanul de Sud.

În ceea ce o privește pe Arlie, două ipoteze sunt în discuție. Fie pasărea a murit și a ajuns la sol, fie emițătorul satelitar s-a desprins și a căzut. Dispozitivul este fixat pe spatele acvilei cu un șnur dintr-o singură legătură, dacă acesta se desface, atunci șnurul cade, tocmai pentru a nu împiedica zborul acvilei.

Arlie a fost una dintre cele 19 acvile țipătoare mici inelate și dotate cu emițător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect implementat de Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. În acest proiect au mai existat situații când o pasăre a fost ucisă, dar și situații când emițătorul a căzut de pe pasăre.

Beni este una dintre păsările care a pierdut transmițătorul de pe spate. În 2010, aparatul său a încetat să mai emită, dar pasărea a fost observată de ornitologul italian Saverio Gatto în Egipt. A fost recunoscută după inelul de la picior. Tot atunci păsările Cingar și Arthur au rămas și ele fără transmițătoare.

Potrivit Societatii Ornitologice Române, singura modalitate certă de a verifica soarta acvilei este așteptarea primăverii. Ornitologii cunosc teritoriul lui Arlie și vor monitoriza cuiburile în perioada în care se știe că ea revine acolo. Arlie poartă pe picioare inele ornitologice și poate fi recunoscută după ele.

Și Arlie și celelalte acvile care au fost monitorizate satelitar în acest proiect au adus informații  importante pentru conservarea speciei în țară. Emițătoarele au indicat care sunt habitatele preferate pentru cuibărit, ce zone trebuie protejate, ce suprafețe folosesc pentru hrănire și ce măsuri de conservare se impun pentru a le proteja habitatele. Informațiile obținute de biologii români au fost comunicate și la nivel european, iar Planul Național de Acțiune în România a fost creat cu contribuția datelor provenite de la aceste exemplare de acvile echipate cu emițătoare satelitare.