Actualul șef al DNA recunoaște că Direcția a făcut și dosare cu probe nelegale – VIDEO

Direcția Națională Anticorupție a făcut și greșeli, recunoaște actualul șef al instituției.

Invitatul Ancăi Grădinaru la emisiunea “Piața Victoriei”, procurorul Nistor Călin a mărturisit că anul trecut, de exemplu, a oprit mai multe dosare din drumul către instanțele de judecată, cu zeci de inculpați.

Motivul? Nu conțineau suficiente probe, a mărturisit procurorul șef al DNA.

„Câteva zeci de inculpaţi (…). Nu am făcut o statistică – câte sunt infirmate (câte dosare – n.r.). Nu chiar zeci, dar destule, oricum, un număr destul de important de inculpaţi. Şi, în opinia procurorului ierarhic superior, nu se susţinea în instanţă. În aceste condiţii, a dispus infirmarea (rechizitoriului – n.r.). Tocmai asta am cerut procurorilor ierarhic superiori, care sunt şefii de secţie în cele mai multe situaţii, când verifică rechizitoriul să asigure un control efectiv al actelor de urmărire penală (…), pentru ca surprizele în instanţă să fie cât mai mici”, a declarat Călin Nistor, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, actualul șef al DNA a declarat la Europa FM că în 2018, 8 dosare au fost întoarse de judecători la Direcția Anticorupție pentru că aveau în ele și probe nelegale.

Anca Grădinaru l-a întrebat despre ce dosare este vorba.

„Acolo unde probele au fost obţinute nelegal, în opinia instanţei, au fost înlăturate acele probe. Sunt mai multe încălcări ale normelor procedurale, nu o să iau fiecare caz în parte să-l discut, pentru că e o discuţie specifică”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din 2015, numărul sesizărilor făcute de cetățeni și persoane juridice la DNA a scăzut dramatic, cu 54 la sută.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS