Confidenţialitate

Actriţa Kate Winslet, la aniversare

Kate Winslet s-a născut la 5 octombrie 1975, în localitatea Reading, Berkshire din Marea Britanie, într-o familie cu tradiţie în actorie.

Bunicii materni, Oliver şi Linda Bridges au condus Reading Repertory Theatre, iar părinţii săi, Roger Winslet şi Sally Anne Bridges-Winslet, au fost, la rândul lor, actori, potrivit www.imdb.com.

Copil talentat, Kate a avut prima sa “apariţie profesionistă” la vârsta de 11 ani, când a jucat într-o reclamă TV la cereale pentru copii. Cam în aceeaşi perioadă a început să ia lecţii de actorie, urmând, totodată, cursurile unui liceu de profil. A apărut în mai multe seriale de televiziune, dar s-a lansat la 17 ani, odată cu rolul din filmul ”Heavenly Creatures” (1994).

Cu toate că a avut o distribuţie modestă, filmul s-a bucurat de aprecierea criticilor.

În 1995, a obţinut rolul secundar în filmul “Sense and Sensibility” (1995), după romanul cu acelaşi titlu scris de Jane Austen în 1811. Kate a întruchipat-o pe Marianne Dashwood, sora mai mică a lui Elinor Dashwood, interpretată de actriţa Emma Thompson (rol principal), care a semnat şi scenariul producţiei şi care a fost impresionată de tânăra actriţă. Rolul din acest film i-a adus lui Kate Winslet nu numai celebritatea, ci şi un premiu BAFTA pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi o nominalizare la Oscar.

În urma acestui mare succes, Kate a primit rolul eroinei din filmul ”Jude” (1996), inspirat din romanul ”Jude the Obscure” al lui Thomas Hardy, apoi rolul Opheliei din adaptarea cinematografică a piesei shakespeariene ”Hamlet” (1996), în regia lui Kenneth Branagh.

Însă rolul adolescentei aristocrate Rose DeWitt Bukater din filmul ”Titanic” (1997) a reprezentat punctul culminant al carierei sale. L-a avut ca partener pe tânărul Leonardo di Caprio, în rolul lui Jack Dawson, sub bagheta regizorală a lui James Cameron. Filmul a fost distins cu numeroase premii Oscar, inclusiv la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor, iar lui Winslet i-a adus cea de-a doua nominalizare la Oscar din carieră, de data aceasta pentru rolul principal.

După succesul din ”Titanic”, actriţa a surprins critica de film prin alegerea de a juca în filme independente şi mult mai mici, printre care ”Hideous Kinky” (1998), în regia lui Gillies MacKinnon. Deşi filmul nu părea a avea un mare succes, Kate a primit aprecieri cât se poate de bune.

De la ”Hideous Kinky” la ”Holy Smoke” (1999), Kate Winslet a dovedit capacitatea de a interpreta o mare varietate de personaje. În anul 2000, a fost distribuită în ”Quills”, un film despre Marchizul de Sade. În 2001, a jucat în ”Iris”, o adaptare care are la bază cartea lui John Bailey, ”Elegy for Iris”, rol ce i-a adus o nouă nominalizare la Oscar. Au urmat rolurile din ”Enigma” (2001), ”The Life of David Gale” (2003), ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), care i-a adus o altă nominalizare la Oscar, ”Finding Neverland” (2004), ”Little Children” (2006), pentru care a fost, din nou, nominalizată la Oscar şi ”Revolutionary Road” (2008), în care a jucat alături de partenerul său din ”Titanic”, Leonardo DiCaprio.

În acelaşi an, a jucat în ”The Reader” (2008), interpretând rolul Hannei Schmitz, o gardiană analfabetă de la Auschwitz, judecată pentru crime împotriva evreilor. Winslet a fost foarte apreciată pentru munca din acest film, primind premiile Globul de Aur, BAFTA şi Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Anul 2012 i-a adus lui Winslet un premiu Emmy şi un Glob de Aur pentru rolul din miniseria ”Mildred Pierce”. În acelaşi an, a mai jucat în filmul lui Roman Polanski, “Carnage”, alături de Jodie Foster, Christoph Waltz şi John C. Reilly, care i-a adus nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film şi la Globul de Aur, ambele la categoria cea mai bună actriţă. În 2013, a jucat în comedia ”Movie 43”, alături de Hugh Jackman şi de Emma Stone, şi în thriller-ul ”Labor Day”, pentru care a fost nominalizată, în 2014, la Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decorat-o, în 2012, pe actriţa Kate Winslet, la 100 de ani de la naufragiul celebrului Titanic, potrivit listei persoanelor recompensate şi publicate cu ocazia aniversării oficiale a suveranei britanice. Kate Winslet a fost distinsă de regină cu titlul de ”Comandor al Ordinului Imperiului Britanic”. În martie 2014, Kate Winslet a primit o stea pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame.

Tot, în 2012, a scris cartea “The Golden Hat: Talking Back to Autism” pentru a sensibiliza opinia publică şi pentru susţinerea celor care suferă de autism. În carte sunt adunate declaraţiile şi autocaracterizările mai multor celebrităţi, precum Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard şi Michael Caine. Toate veniturile obţinute din vânzarea acestei cărţi merg către Fundaţia “The Golden Hat”, o organizaţie non-profit fondată de actriţă.

Actriţa este căsătorită, din decembrie 2012, cu Ned Rocknroll, cu care are un fiu, Bear Blaze (n. 2013). Kate Winslet a mai fost căsătorită cu regizorul Jim Threapleton (1998-2001), cu care are o fiică, pe Mia Honey (n. 2000) şi cu regizorul Sam Mendes (2003-2010), împreună cu care are un fiu, Joe Alfie (n. 2003), potrivit www.imdb.com.

Kate Winslet a fost Jeanine în “Divergent” (2014, regia Neil Burger), Sabine De Barra în “A Little Chaos” (2014, regia Alan Rickman), Joanna Hoffman în “Steve Jobs” (2015, regia Danny Boyle), Jeanine în “Insurgent” (2015, regia Robert Schwentke), Claire în “Collateral Beauty” (2016, regia David Frankel), narator în “Buttons” (2016), Ginny în “Wonder Wheel” (2017, regia Woody Allen), Alex Martin în “The Mountain Between Us” (2017, regia Hany Abu-Assad) şi şi-a împrumutat vocea pentru filmele de animaţie – dna. Mumblechook în “Meari to majo no hana” (“Mary şi floarea vrăjitoarei”, 2017, producţie Japonia), Blanche în “Manou the Swift” (2019), notează www.cinemagia.ro.

În 2016, a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, precum şi Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Joanna Hoffman din filmul “Steve Jobs”.

Cel mai recent film – “Ammonite”, în regia lui Francis Lee, în care joacă rolul antropoloagei Mary Anning – a fost lansat la nivel mondial în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF, 10-20 septembrie 2020), anul acesta organizat într-un format virtual din cauza pandemiei de COVID-19. Totodată, Kate Winslet a fost recompensată cu Tribute Actor Award pentru contribuţia sa excepţională adusă celei de-a şaptea arte, potrivit https://tiff.net/.