Actriţa Florina Cercel va fi înmormânatată joi, la Cimitirul Bellu

Actrița Florina Cercel, care a murit marți, la vârsta de 76 de ani, va fi înmormântată joi, la ora 13.00, pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu Ortodox din București, anunță reprezentanții Teatrului Național București (TNB).

Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistei va fi depus, joi, la ora 10.00, în foaierul Sălii Mari a TNB, pentru un ultim omagiu.

Anunțul despre decesul actriței Florina Cercel a fost făcut de Teatrul Național București (TNB), din echipa căruia aceasta a făcut parte.

„Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță Florina Cercel. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, «Țuca» ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică”, se arată în anunțul TNB.

Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ, şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiele” București, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan. Actriţa a avut o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat se numără Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Șerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.

În 1990 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, de N. V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I. L.Caragiale”.

Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

A fost cunoscută și pentru rolurile interpretate în filme ca „Frații”, în regia lui Mircea Moldovan și a lui Gică Gheorghe, în 1970, „Filip cel bun”, regizat de Dan Pița, în 1974, „Dincolo de pod”, regia Mircea Veroiu, 1975, dar și „Crucea de piatră”, de Andrei Blaier, 1993, și „Ambasadori, căutăm patrie”, de Mircea Daneliuc, în 2003. Din 2007, a apărut în seriale de televiziune ca „Inimă de țigan”, „Regina” și „Aniela”.

În 2016, Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS