Confidenţialitate

Actorul Ștefan Iordache ar fi împlinit astăzi 80 de ani | GALERIE FOTO

Ștefan Iordache s-a născut la 3 februarie 1941, la Calafat, în județul Dolj.  Marele actor a încetat din viață la 14 septembrie 2008, la vârsta de 67 de ani, la Viena, după o luptă grea cu leucemia.

“Ne-a lăsat moștenire creații antologice în teatru, film, TV, radio, motiv pentru care Marele Premiu al Galei TânăruluI Actor (UNITER) îi poartă numele, precum și Bursa care se acordă în fiecare an unui absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Teatru. Cele două distincții sunt susținute financiar de familia artistului și de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” sector 5”, a transmis Uniunea Teatrală din România.

„Ştefan Iordache – un histrion până în măduva oaselor, un scamatoriu, aşa cum îi spunea, premonitoriu, bunica sa. Biografia sa a dat splendoare regală profesiunii de actor.

Timp de 40 de ani nu a fost previzibil, nu a fost repetabil, a rămas mereu o surpriză. Pentru el, singurul hobby era viaţa. Ştia să se uite la un copil, la o femeie, la o floare, să trăiască fericit într-o curte cu iarbă şi pomi.

«Cu un înger pe umăr şi un diavol în buzunar», senzual şi spiritual, exercita o fascinaţie aproape erotică asupra celor din jur: public, parteneri, prieteni.

Numele lui este o emblemă. Acelaşi cu al Arhidiaconului Ştefan, întâiul mucenic creştin. Stephanos – în limba greacă – înseamnă coroană, cea cu care erau încununaţi învingătorii. În jocul cu viaţa, în jocul cu arta, în jocul cu moartea, a rămas Actorul – Rege”, a scris în cartea sa “REGELE SCAMATOR ȘTEFAN IORDACHE, autoarea Ludmila Patlanjoglu.

Pe site-ul uniter.ro filmul-portret „REGELE SCAMATOR – Ștefan Iordache”, produs în 2018, poate fi vizionat gratuit până duminică, 7 februarie 2021, ora 24.00.

Filmul cuprinde imagini din arhivă, din spectacolele şi filmele cele mai reprezentative în care a jucat.

Totodată, filmul biografic cuprinde şi fragmente din mărturiile, interviurile confesive pe care le-a dat în cei 49 de ani petrecuţi pe scena teatrului românesc.

Foto: Uniter.ro