Actorul Cuzin Toma renunță la casă prin legea dării în plată

Cunoscutul actor Cuzin Toma a anunțat pe pagina sa de Facebook că va renunța la locuința pe care și-a cumpărat-o prin credit ipotecar, apelând la legea dării în plată.

Actorul, cunoscut pentru rolul ”Firicel” din serialul TV Las Fierbienți, dar și pentru rolul sclavului Carfin din ”Aferim!”, a declarat că și-a cumpărat o garsonieră în 2007, după ce a contractat un credit de 80.000 de franci elvețieni.

”Vreau sa va spun ca astazi am luat o decizie care, pe de-o parte, ma intristeaza, iar pe de alta parte, ma elibereaza de o grea povara.

Scriu acest mesaj din solidaritate fata de toti romanii care se confrunta cu problema bancilor si creditelor luate in franci elvetieni. Cei care au luat aceste credite n-au avut nicio sansa… Au fost victimele campaniilor agresive de inducere in eroare a populatiei cu privire la moneda francului elvetian. Ii inteleg si ei sunt cei care au nevoie de ajutor din partea noastra, a societatii.”, a scris Cuzin Toma.

În ultimii ani, cursul francului elvețian s-a dublat, iar mulți români au întâmpinat dificultăți în a-și plăti ratele. În plus, băncile au fost acuzate că au crescut dobânzile și au introdus și unele clauze abuzive. Multe dintre instituțiile financiare au pierdut procese cu clienții pe bandă rulantă din această cauză.

Cuzin Toma susține că, după aproape 9 ani, mai trebuie să plătească băncii aproximativ 90.000 de franci elvețieni, plus dobânzi și comisioane.

”Problema acestor credite e cunoscuta. Personal, in 2007 am contractat un credit de 80000 CHF si mi-am cumparat o garsoniera. In prezent, dupa aproape 9 ani, trebuie sa mai platesc bancii tot aproximativ 90000 de CHF, plus dobanzi si comisioane. Pare un paradox, nu? Garsoniera nu mai valoreaza nici jumatate din aceasta suma.”

Din acest motiv, actorul a decis să se folosească de legea dării în plată și să scape total de credit, restituind băncii garsoniera cumpărată.

”Cum va spuneam, am luat o decizie, aceea de transmite bancii o notificare de dare in plata. Decizia ma intristeaza pentru ca ma despart de un bun de care ma leaga atatea, insa ma elibereaza de povara acestui contract de credit care imi rapeste energie, timp, libertate si ma impiedica sa ma bucur de viata. Vreau din tot sufletul sa imi fac publicul fericit, sa ma daruiesc lui fara rezerve si pentru asta trebuie sa fiu liber, sa elimin orice factor care m-ar putea impiedica sa reusesc.”

Actorul Cuzin Toma a mai precizat că în 2015 a câștigat un proces cu banca de la care s-a împrumutat.

„De asemenea, tin neaparat sa le multumesc domnilor avocati ‪#‎GheorghePiperea si ‪#‎RazvanBarac, pentru suportul acordat pro bono. Fara profesionalismul dumnealor nu as fi reusit. Tot ei m-au ajutat sa castig si un proces cu banca in 2015, legat de acelasi contract. Acum ma intreb ce ar trebui sa raspund daca banca imi va trimite o somatie cu „Ba’, esti nebun?!”… cred ca sigur voi spune „Ba, esti proasta?!”…”

Citește și: Care sunt pașii de urmat pentru a renunța la locuință prin legea dării în plată  

Sursă foto: Facebook/ Cuzin Toma

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS