Confidenţialitate

Actori și regizori, între care Constantin Cojocaru și Radu Afrim, decorați de președinte cu Ordinul ”Meritul Cultural”

Mai multe personalități culturale vor fi decorate, miercuri de la ora 16.30, de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Șeful statului le va acorda acestora Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Vor fi decorați regizorii Radu Afrim și Gianina Cărbunariu, actorii Constantin Cojocaru, Sorin Leoveanu și Marius Manole și coregrafa și dansatoarea Varvara Cătălina (Vava) Ștefănescu, a anunțat Administrația Prezidențială.

radu-afrim-punctul-orb

Spectacolul ”Punctul Orb” în regia lui Radu Afrim, o producție a Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiești. Sursă foto/ Facebook Radu Afrim.

oameni-obisnuiti

 

Cel mai recent spectacol pus în scenă de Gianina Cărbunariu este ”Oameni obișnuiți”.  Un alt spectacol de succes, regizat de Gianina Cărbunariu este ”De vânzare/For Sale”. De altfel tânăra regizoare a primit în 2015 premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol. (Sursă foto: Facebook/Gianina Cărbunariu)

Decorațiile, spune Administrația Prezidențială, sunt acordate ”în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate.”

Iar regizorul Alexander Hauvater va primi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, ”în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru  contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de  regizori.”

Klaus Iohannis va acorda și Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler publicației ”Timpul”, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înființare.

Pe actorul Constantin Cojocaru l-am putut vedea în zeci de roluri, chiar dacă, față de alți artiști, este o prezență discretă. Amintim de rolul VALERIO din „Leonce și Lena”, interpretat pe scena teatrului „Maria Filotti” din Brăila, în regia lui Vlad Cristache la câțiva ani după ce, la Teatrul „ODEON” a jucat tot în „Leonce și Lena”, punerea în scenă a regizorului Alexandru Dabija.

Tot în regia lui Vlad Cristache, Constantin Cojocaru joacă în „Urâtul”, de Marius von Mayenburg, la Teatrul de Comedie din București.