Confidenţialitate

Activitatea este blocata in spitalele din judetul Suceava (AUDIO)

Medicii rezidenţi pot opta pentru un post fără garanţii de angajare ulterioară sau pentru un post pe care să-l ocupe definitiv, însă cu obligaţia de a nu-l abandona cel puţin cinci ani după terminarea rezidenţiatului.

Spitalul care încheie un contract cu un medic rezident, îl aşteaptă pe acesta să-şi termine pregătirea şi nu poate scoate postul la concurs. Mai mulţi medici rezidenţi care au încheiat contracte cu spitalele sucevene nu s-au mai întors la locurile de muncă după finalizarea specializării.

Astfel, la Spitalul Municipal Vatra Dornei nu se poate face nici o intervenţie chirurgicală deoarece această unitate spitalicească nu are medic anestezist, iar medicul rezident care avea contract cu spitalul nu s-a întors la post preferând să plece din ţară. La Spitalul din Câmpulung Moldovenesc patru medici rezidenţi nu au mai revenit la posturi. Este vorba de doi medici de medicină de urgenţă, un chirurg şi un medic de medicină internă. Din această cauză spitalul riscă să piardă contractul cu Casa de Asigurari

Eugen Ciosnar, managerul unităţii sanitare a declarat că pe rezidenţi nu-i interesează că vor fi acţionaţi în judecată şi că vor trebui să restituie 36 de salarii medii, deoarece pot face o eşalonare şi pe o perioadă de 20 de ani.

Situaţii similare sunt înregistrate şi la spitalele din Rădăuţi şi din Gura Humorului.