Confidenţialitate

Activitatea clinicii stomatologice unde a fost anesteziat copilul care a intrat în comă, suspendată

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că tragedia copilului intrat în comă după ce a fost anesteziat la stomatolog, la Pitești, nu trebuie să se repete și a catalogat drept „derapaj” comportamentul medicului.

Ministrul Sănătății Victor Costache a declarat că Ministerul Sănătății a luat măsuri ferme, iar DSP Argeș a închis clinica în care a fost anesteziat copilul care, apoi, a intrat în comă.

„Starea copilului este critică, este internat pe Terapie Intensivă la <Grigore Alexandrescu>. Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente și astfel de practici. Acolo este o anchetă în curs și Ministerul Sănătății a luat măsuri ferme, iar DSP a închis activitatea clinicii respective”, a spus Costache.

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă dacă reprezentanții clinicii din Pitești refuză să închidă cabinetul, Costache a spus că aceștia „riscă, evident, un dosar penal”.

Totodată, Costache a explicat, în conferință, că substanța cu care a fost anesteziat copilul se putea folosit „exclusiv” în spital.

„Este evident că anestezia generală nu se poate practica decât în condițiile prevăzute legal, nu poți administra medicamente în acest fel. Dar așteptăm concluziile. (…) Substanța se folosește exclusiv intra-spitalicesc, nu putem folosi într-un cabinet stomatologic fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele substanțe de acest tip”, a spus ministrul Sănătății.

Victor Costache consideră că ceea ce s-a întâmplat la Pitești va fi evidențiat în cadrul anchetei deschis în cazul copilului intrat în comă după anestezie: „Acolo au fost probleme mari pe care le va evidenția ancheta. (…) Practic acolo a fost un derapaj al unui medic, nu vreau să mă antepronunț, că nu este corect. (…) Concluziile le vor stabili Colegiul Medicilor și Parchetul”, a mai spus ministrul.

Copilul de patru ani care a intrat în comă în urma unei anestezii generale efectuată la dentist este în moarte cerebrală, el fiind ținut în viață doar de aparate.