Activista turcă Nalan Oral va fi eliberată din arest, a decis Înalta Curte. Decizia este definitivă

Pe 8 iulie, Nalan Oral a fost reținută la Vama Nădlac, deoarece pe numele său exista mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei care a condamnat-o 30 de ani de închisoare pentru terorism.

Femeia în vârstă de 38 de ani a obținut însă statut de refugiat în Belgia și în momentul în care a fost reținută de vameșii români mergea în vacanță, în Bulgaria, alături de fiica ei de 10 ani și de un grup de prieteni.

Avocatul ei, Vlad Speriusi a spus la Europa FM că decizia Instanței Supreme de a o elibera din arest vine după ce procurorii au renunțat la contestarea unei decizii similare luate de Curtea de Apel Timișoara. Procesul nu s-a încheiat însă. Pe 31 iulie, Curtea de Apel Timișoara se va pronunța în privința cererii de extrădare a femeii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nalan Oral se teme de o eventuală întoarcere în Turcia, țară unde riscă să fie persecutată din cauza opiniilor sale politice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nalan Oral a fugit din Turcia în Belgia,  după ce a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru activități în favoarea drepturilor omului și femeilor. Autoritățile din Turcia susțin însă că femeia ar face parte dintr-o organizație teroristă de extremă stânga.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS