Confidenţialitate

ActiveWatch, despre cazul Digi 24: Act jurnalistic iresponsabil

Organizația ActiveWatch denunță știrea falsă difuzată de un post de televiziune.

Digi 24 a anunțat, vineri seară, moartea unui cadru medical infectat cu noul coronavirus la Spitalul bucureștean Gerota, pentru ca mai apoi să rectifice informațiile.

Femeia se află în stare critică.

Știrea a fost preluată și de alte site-uri, inclusiv cel al RFI România.

“Considerăm că, ieri seară, postul Digi 24 a depășit linia roșie, prin decizia de a comunica, “pe surse”, creșterea numărului de persoane decedate, inclusiv cu precizarea identității presupusei victime.

Timp de o oră, până la dezmințirea făcută de secretarul de stat Raed Arafat, breaking news-ul jurnaliștilor de la Digi 24 s-a răspândit în social media și pe alte publicații online, contribuind astfel la amplificarea stării generale de nesiguranță și neliniște prin care trece populația în această perioadă.

Facem un apel către mass-media și sursele acestora să fie cât se poate de precaute în furnizarea și difuzarea de informații care induc în eroare publicul și care pot avea un impact emoțional puternic asupra comunității.

Acest act jurnalistic iresponsabil ne confirmă, o dată în plus, că informațiile privind evoluția COVID-19, cu accent pe starea de sănătate a persoanelor afectate, trebuie comunicate numai după o verificare temeinică și numai după confirmarea acestora din surse oficiale”, notează ActiveWatch.