Confidenţialitate

Acțiune civică pentru aplicarea legii de combatere a ambroziei

Eveniment inedit în Parcul Kiseleff din Capitală : numeroși bucureșteni, de toate vîrstele, s-au strîns pentru a atrage atenția asupra neaplicării legii 62/2018 privind combaterea efectelor ambroziei. Orice proprietar e obligat de aceasta lege să-și întrețină terenurile, să nu le lase în paragină si sa ia măsuri ca buruiana se nu se răspindeasca. Amenzile sunt între 750 și 5000 de lei – în cazul persoanelor fizice – și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice. Dar… aceste prevederi de bun simț, transformate în litera de lege, nu se aplică. Iar din cauza că buruiana nu e stîrpită, anual, mii de romani devin alergici la polenul acestei plante. Ionela Nastase, organizatoarea evenimentului :

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Buruiana crește pe marginea drumurilor, pe cîmpuri, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, in locuri lăsate în paragina. Înflorește în august-septembrie si produce o cantitate mare de polen. Ambrozia este cea mai alergenica plantă din România și unii ajung in stare grava la urgențe din cauza ei. Medicii spun că toate persoanele expuse zilnic la cantităţi mari de polen răspândite de aceasta buruiana vor deveni alergice. Medicul alergolog Claudia Nicolae despre simptomele alergiei la ambrozie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cel al Agriculturii au obligatia sa duca împreună campanii de informare şi conştientizare pentru limitarea ariei de extindere a acestei plante invazive. Din pacate, nu exista in prezent astfel de campanii publice si sunt foarte multi oameni care nici macar nu stiu cum arata ambrozia. Iar numarul celor care sufera de alergie la ambrozie este in continua crestere.