Confidenţialitate

Acordul pentru exporturile ucrainene va fi prelungit cu 3 luni | AUDIO

Acordul pentru exporturile ucrainene dintre țara vecină, Rusia, Turcia, sub egida ONU, va fi prelungit cu încă 3 luni, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. De la parafarea înțelegerii, care prevede plecarea mărfurilor, pe Marea Neagră, pe culoare securizate, Ucraina a exportat zeci de milioane de grâne și alte bunuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, spune că programul „Grâne din Ucraina” va ajuta cel puțin 5 milioane de oameni dependenți de importurile de cereale din țara vecină.

Din vară, când a fost semnat acordul, din porturile ucrainene rămase sub controlul Kievului, pleacă săptămânal vase încărcate cu făină sau cereale către țări din Orient, Asia și Africa. Un singur vapor are până la 80 de mii de tone de produse.

Acordul în vigoare, din care Rusia s-a retras recent, pentru a reintra în înțelegere după numai o zi, urma să expire sâmbătă aceasta.

În paralel, Uniunea Europeană a creat culoarele solidarității, prin care au plecat din Ucraina peste 20 de milioane de mărfuri, mai ales cereale.

România a facilitat exportul a peste 6 milioane de tone, mai ales pe Dunăre, către centrul Europei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina, atacată din nou de Rusia. Odesa și Dnipro, țintele rachetelor rusești | VIDEO