Acordul CETA, aprobat de Parlamentul European. Românii vor putea călători fără viză, în Canada

Parlamentul Europan a aprobat acordul economic și comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), ceea ce deschide calea către ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în ţara nord-americană.

Au fost 408 voturi pentru, 254 împotrivă și 33 de abțineri.

Toți românii vor putea călători fără viză în Canada, de la 1 decembrie. Măsura intră în vigoare mai devreme, adică de la 1 mai, doar pentru cei care au mai avut viză de călătorie pentru această țară în ultimii 10 ani sau care, în prezent au o viză validă, pentru Statele Unite. În locul vizei, ei vor primi o autorizație electronică de călătorie.

Acordul economic și comercial între Uniunea Europeană și Canada prevede eliminarea a 99% dintre taxele vamale.

Europa va exporta astfel 90% dintre alimente și produse agricole fără taxe suplimentare. Alte prevederi se referă la cooperarea între Uniunea Europeană și Canada în domeniul social, în cel sanitar şi în cel de combatere a încălzirii climatice.

Nu toate prevederile acestui acord intră în vigoare imediat după aprobarea acordului de către Parlamentului European. Ar putea dura ani de zile, deoarece tratatul trebuie ratificat de Parlamentul fiecărui stat membru al Uniunii Europene.

Parlamentul regiunii Valonia din Belgia s-a opus încheierii acestui acord. În plus, chiar în ziua votului din Parlamentul European, sute de persoane au protestat la Strasbourg și au cerut deputaților să nu aprobe acest tratat. Manifestanții spun că noile măsuri vor avantaja multinaționalele, iar micii producători vor avea de suferit.

Europarlamentarii de extremă stângă și cei de extremă dreaptă, verzi, cât și unii socialiști au votat împotriva acordului comercial.

“Multinaționalele vor putea să atace guvernele în cadrul unui sistem de justiție privatizată”, a spus europarlamentara Marine Le Pen, care și-a anunțat opoziția față de CETA.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS