Acord UE pentru sprijinirea statelor afectate de pandemie, cu un pachet de măsuri de 500 mld. euro

La capătul unor negocieri intense, miniştrii de Finanţe din Zona Euro au căzut de acord, joi, asupra unui pachet de salvare, în valoare de 500 de miliarde de euro, pentru statele comunitare grav afectate de pandemia de nou coronavirus, relatează BBC.

Olanda a acceptat relaxarea condiţiilor de accesare a fondului de ajutorare, cunoscut drept Mecanismul European de Stabilitate.

“Acest răspuns include propuneri curajoase şi ambiţioase, care ar fi fost de neconceput în urmă cu numai câteva săptămâni. Ne amintim cu toţii de răspunsul la criza financiară a ultimului deceniu, când Europa a făcut prea puţin şi prea târziu. De această dată, situaţia este diferită”, a declarat preşedintele Eurogrupului, Mário Centeno, la finalul reuniunii-maraton de la Bruxelles.

Miniştrii de Finanţe au respins, totuși, propunerea Franţei şi a Italiei de a împărţi costul crizei sanitare, la nivel comunitar, prin emiterea aşa-numitelor “coronabonduri”.

Banca Centrală Europeană a estimat anterior că valoarea pachetului financiar s-ar ridica la un triliard și jumătate de euro.

Franța a salutat acordul pentru fondul de urgență.

Ministrul Bruno Le Maire a scris, pe Twitter, că “este o zi importantă pentru Europa”.

Potrivit lui, blocul comunitar este pregătit să gestioneze actuala criză.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS