Acord politic de principiu în Consiliul JAI pentru primirea a 160.000 de refugiați, potrivit Germaniei şi Franţei

Reuniți la Bruxelles, miniștrii Internelor din statelor UE au ajuns la un “acord politic” pentru primirea celor 160.000 de refugiați, potrivit ministrului german Thomas de Maiziere.

Nu s-a intrat în detalii privind repartizarea imigranților pe bază de cote. O soluţie în acest sens va fi căutată  abia în timpul viitoarei reuniuni, programate la 8 octombrie.

Punctul de vedere a fost întărit de ministrul francez Bernard Cazeneuve, potrivit căruia este nevoie “în primul rând de un dispozitiv eficient și puternic de control la frontierele externe. Frontex trebuie să fie mai puternic și să fie mandatată de UE să organizeze întoarcerea celor care nu pot fi recunoscuți ca refugiați” în Europa, ci sunt imigranți în căutarea unei vieţi mai bune.

Comisia Europeană a propus, săptămâna trecută, cote obligatorii pentru fiecare țară, opțiune respinsă de mai multe ţări. între care şi România.

Statele UE au căzut de acord –ieri- că vor primi 40.000 de persoane, însă Comisia Europeană le-a cerut un efort suplimentar pentru primirea altor 120.000 dintre cei care se află deja în Italia, Grecia și Ungaria.

Vor trebui puse în funcțiune centre pentru primirea și înregistrarea de solicitanți de azil, ca o condiție prealabilă pentru această repartizare.

În cadrul schemei iniţiale de relocare, pentru cei 40.000 de refugiați, România ar fi urmat să primească 2.362 de imigranţi extracomunitari. Ţările care participă la acest mecanism vor primi câte 6.000 de euro pentru fiecare imigrant acceptat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS