Acord la Geneva pe tema crizei din Ucraina

Grupările armate vor fi dezarmate, iar clădirile ocupate ilegal în estul țării trebuie eliberate.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat termenii înțelegerii dintre Moscova, Statele Unite, Uniunea Europeană și Ucraina.

‘Toate grupările armate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegat trebuie redate proprietarilor legitimi, toate străzile, piețele și alte locuri publice din orașele ucrainene trebuie eliberate’, se arată în document.

Acordul, care a fost adoptat la Geneva, prevede o aministie pentru cei care vor respecta dispozițiile înțelegerii, cu excepția celor care ‘sunt vinovați de crime capitale’.

Misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa va juca un rol determinant în aplicarea acestui acord, spune secretarul de Stat american, John Kerry.

În cazul în care măsurile stabilite nu vor fi aplicate, Rusia a fost avertizata că va avea de suportat costuri suplimentare.

Oficialii au vorbit și despre situatia Crimeei. Statele Unite, Uniunea Europeană şi Ucraina nu au abandonat regiunea anexată de Rusia si continuă sa sustina ca acest act a fost unul ilegal.

În schimb, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că situaţia de criză din Ucraina trebuie soluţionată cu acordul tuturor locuitorilor ţării. El a pledat pentru respectarea identităţii culturale şi a drepturilor tuturor regiunilor ucrainene.

De altfel, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a propus ca administraţiilor regionale sa li se ofere mai multa autonomie, idee salutata de secretarul de stat american John Kerry.

Să mai spunem că Ucraina a cerut Rusiei să aplice imediat acordul încheiat la Geneva. Iar liderul Statelor Unite Barack Obama afirmă că nu are nicio certitudine că planul va fi pus în aplicare.