Confidenţialitate

Acord intre Guvern si delegatia FMI-CE: deficitul bugetar a fost stabilit la 1,83% din PIB

Acord între Guvern și delegația Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene. După câteva zile de negocieri dure, cele două părți au convenit cA bugetul pe anul viitor să fie construit pe baza unui deficit de 1,83%. Săptămâna trecută, experții străini au cerut un deficit de 0,9%, în timp ce Guvernul insistA cA acesta să fie de 1,4%.

Proiectul de buget pe 2015 va fi adoptat de Guvern într-o ședință specială, care va avea loc vineri. Ulterior, va fi trimis Parlamentului pentru a fi dezbătut și ar putea fi adoptat de plen pe 21 decembrie, conform datei propuse de premierul Ponta.

Potrivit documentului, anul viitor nu vor fi introduse noi taxe și impozite. Este menținută cota unică de 16%, precum și reducerea CAS cu 5%. Totodată, se reduce taxa pe construcții speciale de la 1,5 la 1%. Vor fi alocați bani pentru majorarea pensiilor și a salariilor medicilor și profesorilor. De asemenea, venitul minim garantat creste de la 350 de lei la 400 de lei. Și salariul minim crește în 2015: va fi 975 de lei de la 1 ianuarie și 1.050 de lei de la 1 iulie.

Totodată, din 2015, va scădea TVA la pachetele all inclusive din turism de la 24 la 9 la sută. În schimb, reducerea taxei la produsele agricole rămâne deocamdată doar în faza de proiect, a declarat premierul Victor Ponta.

Pe de altă parte, în ceea ce privește alocările suplimentare pentru Apărare – cerute de Guvern – premierul spune că nu s-a ajuns la o înțelegere. Și aceasta dintr-un motiv simplu: Consiliul European este cel care ia o decizie în acest sens. Premierul a discutat deja această problemă cu președintele în funcție Traian Băsescu și i-o va prezenta și președintelui ales Klaus Iohannis.