Confidenţialitate

Război în Orientul Mijlociu: Acord privind încetarea focului timp de 4 zile. Armistițiul intră în vigoare la ora 10:00 | AUDIO

Israelul și Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului timp de 4 zile, perioadă în care vor fi eliberați 50 de ostatici reținuți în Gaza. La rândul lor, autoritățile israeliene ar urma să elibereze 150 de femei și adolescenți aflați în închisorile din Israel. Ora de la care intră în vigoare încetarea temporară a luptelor din Gaza este 10:00, ora României. 

UPDATE 15:35. Armistiţiul dintre gruparea Hamas şi Israel, care va permite eliberarea unora dintre ostatici, va intra în vigoare joi la ora locală 10:00

Armistiţiul dintre gruparea Hamas şi Israel, care va permite eliberarea unora dintre ostatici, va intra în vigoare joi la ora locală 10:00, anunță un oficial Hamas, într-un interviu pentru Al Jazeera.

Noaptea trecuta, guvernul israelian și Hamas au ajuns la un acord pentru o încetare a luptelor timp de patru zile şi eliberarea a cel puţin 50 dintre cei 240 de ostatici răpiţi de gruparea palestiniană la 7 octombrie. În schimbul lor, Israelul va elibera 150 de deţinuţi palestinieni minori şi femei.

Știre inițială

Israelul și Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului timp de 4 zile, perioadă în care vor fi eliberați 50 de ostatici reținuți în Gaza. La rândul lor, autoritățile israeliene ar urma să elibereze 150 de femei și adolescenți aflați în închisorile din Israel. Ora de la care va intra în vigoare încetarea temporară a luptelor din Gaza urmează să fie anunțată astăzi. Premierul israelian a precizat că în cel mult 48 de ore de la semnarea acordului ar trebui să fie eliberați primii ostatici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pauza de 4 zile în confruntările armate din Gaza va fi prima din 7 octombrie, de când Hamas a atacat Israelul, și până acum și va permite ca sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicamente și combustibil să ajungă în Fâșia Gaza.

Hamas: 50 de ostatici, eliberați în schimbul a 150 de femei și adolescenți din închisorile israeliene

Hamas susține că în cadrul acordului încheiat cu Israel va elibera 50 de ostatici în schimbul a 150 de femei și adolescenți aflați în închisorile israeliene. La fiecare alți 10 ostatici eliberați de Hamas, încetarea focului va fi extinsă cu încă o zi, scrie BBC.

În următoarele 24 de ore va fi anunțată oficial ora de la care intră în vigoare această pauză în lupte. Deocamdată, Israelul a confirmat că operațiunea sa terestră și aeriană continuă în Gaza.

Benjamin Netanyahu: Acest acord nu reprezintă finalul războiului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ținut să sublinieze că acest acord nu înseamnă sfârșitul războiului și că autoritățile israeliene își mențin angajamentul de a lupta până la distrugerea grupării Hamas.

Între timp, la spitalul al-Shifa din Gaza, ocupat de armata israeliană încă de săptămâna trecută, au ajuns 14 ambulanțe pentru a evacua pacienți, mulți dintre ei în stare critică, după cum precizează Semiluna Roșie Palestiniană.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas: 14.000 de palestinieni au murit – 5000 dintre aceștia sunt copiii

Iar Israelul anunță că în anumite zone din Fâșia Gaza, cum ar fi Khan Younis, a intrat deja în vigoare o încetare a focului, timp de câteva ore, pentru evacuarea civililor.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, în urma atacurilor israeliene, 14.000 de palestinieni au murit, dintre care 5000 sunt copii.

Printre cei care și-au pierdut viața, se află și peste 100 de angajați ai ONU și o angajată a Organizației Mondiale a Sănătății.

Autori: Adriana Sârbu, Florentina Mihăiță

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Război în Orientul Mijlociu: Peste 50 de jurnaliști, uciși în 45 de zile. De 10 ori mai mult decât numărul jurnaliștilor morți în Ucraina în 30 de zile | AUDIO