Confidenţialitate

Acord în cadrul OPEC+ pentru scăderea producției mondiale de petrol

Principalele state producătoare de petrol au convenit, duminică, asupra unei scăderi a producţiei mondiale cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând cu data de 1 mai.

Măsura are ca scop susţinerea cotațiilor, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus şi al unui “război al preţurilor” între Rusia şi Arabia Saudită,.

Potrivit Reuters, pandemia a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedere restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului.

Din cauza restricţiilor, cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, adică aproape 30% din producţia mondială.

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime, însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care potrivit surselor consideră că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători.