Acord istoric privind prevenirea încălzirii globale, semnat la Paris

Aseară, 175 de țări au semnat la Paris, la sediul Națiunilor Unite din New York, un acord asupra climei, convenit în decembrie 2015. Este un număr record de țări care au semnat un acord internațional într-o singură zi. Evenimentul a coincis cu Ziua Pământului.

15 țări dintre cele care au semnat sunt mici insule.

Într-un gest simbolic, secretarul de stat american, John Kerry a semnat acordul ținându-și în brațe nepoata. De asemenea, actorul american Leonardo DiCaprio, care luptă împotriva încălzirii globale a ținut un scurt discurs la semnarea acordului.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a spus înainte de semnarea acordului: „Ceea ce se întâmplă azi aici, la Paris, va schimba viețile viitoarelor generații într-un mod profund. Suntem într-o cursă contra-cronometru pentru că în ultima perioadă pe planetă temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate. Le cer țărilor semnatare să pună în aplicare acordul, cât mai repede cu putință”.

Acordul va intra în vigoare doar atunci când 55 țări responsabile de cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea schimbării climatice, îl vor ratifica. Acest lucru s-ar putea întâmpla nu mai devreme de 2020.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS