Confidenţialitate

Abuzul în serviciu, infracțiune doar dacă trece de 250.000 de lei. Senatorii au votat noul prag. „Repetați ce a făcut Dragnea cu OUG 13”, acuză opoziția

Senatorii au votat miercuri introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Cu alte cuvinte, se va considera infracțiune dacă paguba creată va fi egală sau mai mare de acest prag.

Senatoarea USR, Elena Spătaru a atras atenția că modificarea aprobată la propunerea PSD-PNL-UDMR riscă să fie declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională și că Parlamentul aprobă ceea ce încerca să obțină fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, prin ordonanța 13, când pragul era de 200.000 de lei:

„Repetați și cu acest proiect ceea ce Dragnea voia să facă în trecut, puneți un prag la abuzul în serviciu aproape identic cu cel introdus la acea vreme. Nu explicați în mod concret cum ați ajuns la aceste soluții legislative, de ce guvernul nu le susține, în comisia juridică formați oral amendamente în ultima clipă fără a arăta textul concret ce urmează a fi votat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este tot ordonanța 13, dar dată dimineața, a subliniat senatorul neafiliat Ion Dragoș Popescu:

„Observăm că la umbra pensiilor speciale se introduce o dezincriminare a abuzului în serviciu, introducerea unui prag valoric atunci când va fi considerat infracțiune, ci este un fel de ordonanța 13 ce este dat dimineața.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatoarea Rodica Boancă de la AUR a vorbit despre graba cu care a fost adoptat acest amendament în comisii:

„Să nu avem în dimineața zilei cu plenul publicat raportul pe o lege pe care o avem în dezbatere este un abuz în serviciu, este un abuz de putere. Legea nr.1 și Legea nr.2 sunt de 3 luni pe circuitul parlamentar în procedură de urgență dar ele au fost introduse în ședință în această dimineață în comisie. Este un abuz și o neglijență, AUR va vota prin abținere tocmai pentru că dați dovadă de lipsă de bun simț parlamentar.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei. PSD și PNL au votat la Senat un nou prag la abuzul în serviciu. Comiți un prejudiciu de 250.000 de lei? Ai scăpat. E legea care ne-a scos în strada, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Așa cum trebuie să facem și acum. Urmează Camera Deputaților și ne vom lupta să nu treacă așa ceva. Vă chem alături de mine și USR să punem presiune pe coaliția asta a hoției și sărăciei. Votul vine în aceeași zi în care, tot la Senat, au refuzat să elimine pensiile speciale. Alergarea lor e făcută: preferă să își apere specialii decât să luăm miliarde de euro din PNRR. Nu mai au nicio limită”, a reacționat și președintele USR, Cătălin Drulă.

Curtea Constituțională a cerut modificarea legii astfel încât să se prevadă un prag pentru abuzul în serviciu.

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion de la USR, a propus ca acest prag să fie egal cu salariul minim pe economie.

Citește și: Legea pensiilor speciale a fost adoptată de Senat cu o largă majoritate și merge la Camera Deputaților