Confidenţialitate

Abrogarea recursului compensatoriu intră marţi în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaților

Abrogarea recursului compensatoriu intră marţi în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaților, urmând ca, cel mai probabil joi, să primească votul final, iar măsura să fie anulată. Nu este singura legea dorită a fi modificată de PNL și USR și care va intra în dezbatere.

Recursul compensatoriu, măsură introdusă de PSD, ALDE și UDMR și care prevede eliberarea înainte de termen a infractorilor din închisori pentru motive cum ar fi igrasia, este la un pas de a fi abrogat.

La presiunea guvernului liberal, care a avertizat că va anula măsura prin angajarea răspunderii, chiar PSD a solicitat introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final a abrogării acestei legi.

De la intrarea în vigoare a actului normativ, în urmă cu doi ani, în jur de 20.000 de infractori au fost eliberați mai devreme din închisori, câteva sute dintre ei comițând din nou acte cu violențe, printre care violuri, crime sau tâlhării.

O altă lege care va intra în dezbatere este cea a USR privind anularea pensiilor speciale, mai puțin cele ale magistraților și militarilor.

Ambele acte normative, atât abrogarea recursului compensatoriu, cât și anularea pensiilor speciale, au fost respinse de Senat, iar acum Camera Deputaților este forul decizional.

Vor mai intra, de asemenea, în dezbatere, două inițiative ale PNL: una privind anularea supraaccizei la combustibili, iar cealaltă vizând abrogarea măsurii prin care transportatorii nu mai sunt obligați să vândă bilete și abonamente la preț redus elevilor.