A patra zi de proteste în Polonia. Puterea încearcă să calmeze situația

Criză politică în Polonia: parlamentarii opoziției protestează pentru a patra zi consecutiv față de măsurile controversate luate de Partidul Conservator, aflat acum la putere, și care subminează democrația și Constituția.

Unele măsuri sunt menite să blocheze accesul presei în Parlament. 

 

 

În timp ce opoziția ocupă principala sală a parlamentului, puterea încearcă să detensioneze situația. Oamenii de rând sunt așteptați să se alăture protestului după-amiază în fața parlamentului polonez.

Ministrul de Interne, Mariusz Blaszczak, a declarat luni că manifestanţii au ca scop să “blocheze bugetul statului şi să creeze o criză politică”.

Preşedintele Andrzej Duda se va întâlni cu în cursul zilei cu preşedintele Parlamentului, Marek Kuchcinski, şi cu şeful PiS (partidul conservatror), Jaroslaw Kaczynski, pentru a discuta situaţia.

De când au ajuns la putere, în octombrie 2015, conservatorii au fost criticați atât pe plan intern, cât şi internaţional pentru o serie de măsuri calificate de opoziţie drept nedemocratice, menite să îi consolideze puterea.

Printre acestea se numără schimbări privind Curtea Constituţională, dar și un control mai mare asupra procurorilor. Inclusiv Comisia Europeană a avertizat că democraţia şi statul de drept sunt ameninţate în ţară.

Criza politică actuală a izbucnit săptămâna trecută când PiS a anunţat planuri de a limita accesul presei în Parlament. Situaţia a escaladat vineri, când votul pentru bugetul pe anul 2017 a fost mutat în afara sălii principale a Legislativului, iar opoziţia şi presa au fost excluse.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS