A murit scriitorul britanic Terry Pratchett

Terry Pratchett a murit, a anunţat publicistul său, citat de BBC. Autor al numeroase volume fantasy și cunoscut în special pentru seria ‘Discworld’, Sir Terry Pratchett avea 66 de ani şi suferea de maladia Alzheimer.

Scriitorul britanic a murit acasă, înconjurat de familie și cu pisica dormind lângă el, pe pat, a mai precizat publicistul.

Terry Pratchett a scris peste 70 de cărți, inclusiv seria de satiră fantasy ‘Discworld‘, apreciată la nivel mondial, scrie The Guardian.

Pratchett a fost cel mai bine vândut autor din Marea Britanie în anii 1990 – cu mai mult de 85 de milioane de cărți vândute în întreaga lume -, trecând de atunci pe locul al doilea, după J. K. Rowling.

În 2007, scriitorul britanic a fost diagnosticat cu o formă rară a maladiei Alzheimeratrofie corticală posterioară, o condiție degenerativă progresivă care presupune pierderea și disfuncția celulelor cerebrale. Terry Pratchett a vorbit întotdeauna deschis despre afecțiunea sa și a făcut campanii pentru o mai bună conștientizare, continuând în același timp și o activitate literară productivă.

Seria de romane ‘Discworld‘, pe care Terry Pratchett a început-o în 1983, are acțiunea într-o lume plată, sprijinită pe spatele a patru elefanți care, pe rând, stau pe spatele unei broaște țestoase uriașe. Până în 2013, Sir Terry Pratchett scrisese mai mult de 40 de volume.

Terry Pratchett a terminat ultima carte vara trecută, tot un roman din seria ‘Discworld’.

În 2009 Terry Pratchett a fost desemnat cavaler pentru serviciile aduse literaturii, iar în 2010 a primit Premiul World Fantasy pentru realizările din întreaga carieră.

‘În peste 70 de cărți, Terry a îmbogățit planeta cum puțini au făcut-o înaintea lui. Așa cum toți cei care îl citesc știu, Discworld era modalitatea sa de a satiriza această lume: A făcut-o într-un mod genial, cu un mare talent, un umor enorm și invenție constantă’, a declarat publicistul lui Terry Pratchett, Larry Finlay.