Confidenţialitate

A murit legendarul actor american Kirk Douglas

Faimosul actor Kirk Douglas a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 103 ani.

”Cu o tristeţe imensă fraţii mei şi cu mine anunţăm că Kirk Douglas ne-a părăsit, astăzi, la vârsta de 103 ani”, a spus fiul său, actorul Michael Douglas pentru revista People.

”Pentru lume, el a fost o legendă, un actor din epoca de aur a cinematografiei (…) un umanist al cărui angajament faţă de justiţie şi cauzele în care a crezut au creat un standard la care să aspirăm”, a adăugat acesta.

Născut pe 9 decembrie 1916, la New York, sub numele Issur Danielovitch Demsky, a devenit celebru grație rolului Spartacus. De-a lungul carierei, a jucat în peste 90 de filme. Ultima dată, acesta a jucat în 2004.

În 1996, Kirk Douglas a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia s-a recuperat, însă capacitatea de a vorbi i-a fost afectată. De atunci, actorul era supravegheat în permanenţă de o asistentă.

Crescut în sărăcie, şi-a descoperit talentul pentru actorie în timpul liceului. În adolescență, a avut mai multe slujbe, inclusiv ca luptător într-un bâlci, ca să îşi poată permite să urmeze cursurile facultății, primind o bursă şi a ajuns la Academia de Artă Dramatică Americană.

Lauren Bacall l-a recomandat producătorului Hal Wallis. Acesta l-a urmărit pe Broadway şi a semnat cu el imediat pentru un rol alături de Barbara Stanwyck în filmul “Dragoste ciudată/ The Strange Love Of Martha Ivers” (1946). Nu a jucat rolul romanticului. Timp de un deceniu a fost star la Hollywood şi a primit trei nominalizări la Oscar pentru rolurile din filmele “Champion”, “Van Gogh/ Lust for Life” şi “The Bad And The Beautiful”.

Ca actor pe marele ecran, Kirk Douglas a avut de luptat cu două tradiţii. A sosit la Hollywood când vechiul sistem al studiourilor era pe cale de dispariţie, în opoziţie cu ascensiunea strălucitoare a unor staruri ca Lauren Bacall, Linda Darnell, Jane Greer şi Ann Sothern. În acelaşi timp, a avut o febrilă, introspectivă calitate, care i-a permis să se alieze cu noua generaţie de actori.

După ce a interpretat unul dintre cele mai faimoase roluri ale sale, Van Gogh, în filmul regizat de Vincente Minnelli, “Lust for Life”, actorul a dezvăluit că a fost atât de afectat de viaţa bulversată a artistului, aşa încât a fost greu să-şi revină din acea stare. Soţia lui povestea că era atât de obsedat de rol, încât “venea acasă cu barba lui mare şi roşie ca Van Gogh, purtând acele cizme greoaie, şi călcând apăsat prin jurul casei, încât era înfricoşător”.

Kirk Douglas s-a împotrivit listei negre anticomuniste de la Hollywood prin angajarea lui Dalton Trumbo să scrie scenariul la “Spartacus” (1960), în care starul hollywoodian a jucat alături de Laurence Olivier.

A lucrat cu cei mai buni regizori din epoca lui, printre care Stanley Kubrick, Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, Joseph L Mankiewicz şi Elia Kazan.

Kirk Douglas a câştigat un Oscar onorific în 1996, două Globuri de Aur , un premiu pentru întreaga carieră oferit de American Film Institute şi un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.