Confidenţialitate

A murit compozitorul grec Mikis Theodorakis

Legendarul compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 96 de ani.

Fost luptător în rezistenţă şi adversar al dictaturii coloneilor, muzicianul a devenit celebru prin compunerea melodiilor pentru filmul ”Zorba Grecul”.

Coloana sonoră pentru celebrul lungmetraj din 1964 a contribuit la promovarea imaginii însorite şi lipsite de griji a ţării pentru milioane de turişti, notează Reuters.

”Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei. Mikis Theodorakis, Mikis profesorul, intelectualul, radicalul, Mikis al nostru s-a dus”, a transmis ministrul elen al Culturii, Lina Mendoni.

Născut la 29 iulie 1925 în insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană, Mikis Theodorakis este autorul unei opere gigantice şi cel mai faimos compozitor grec. El a devenit simbolul rezistenţei în Grecia de-a lungul veacurilor.

Aflat alături de comunişti în timpul Războiului Civil, care a izbucnit în Grecia în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, Theodorakis a fost deportat pe insula Makronisos, unde a fost torturat.

După începerea Regimului Coloneilor, la 21 aprilie 1967, Theodorakis a fost arestat.

În timpul crizei financiare care a lovit Grecia, compozitorul a manifestat împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditorii ţării (Banca Centrală Europeană, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional), notează AFP.