Confidenţialitate

A murit Coco Schumann, chitarist de jazz şi supravieţuitor al Holocaustului

Muzicianul Coco Schumann, supravieţuitor al Holocaustului şi unul dintre cei mai apreciaţi artişti de jazz din Germania, a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani la Berlin, scrie DPA.

Împreună cu formaţia sa, Coco Schumann Quartet, muzicianul a obţinut succes pe plan internaţional şi a fost unul dintre primii artişti din Germania care a cântat pe scenă la o chitară electrică.

Născut în 1924, într-o familie formată dintr-un tată creştin, convertit mai târziu la iudaism, şi o mamă evreică, Heinz Jakob Schumann a fost un muzician autodidact, iar în tinereţe a cântat la chitară şi tobe în formaţii de swing din Berlin.

Se pare că supranumele Coco i-a fost dat de un prieten francez care avea probleme cu pronunţia numelui său adevărat.

Artistul a fost denunţat în 1943 ca fiind evreu şi trimis în lagărul de concentrare Theresienstadt, unde a fost obligat să cânte pentru ofiţerii nazişti în formaţia „Ghetto Swingers”.

Formaţia a fost adusă în lagărul de concentrare de la Auschwitz în 1944, unde interpreta muzică pentru noii sosiţi şi marşurile coloniilor de muncă silnică.

Schumann a rămas în Germania după ce a fost salvat de trupele americane în 1945.

De-a lungul carierei, a cântat cu multe nume grele ale jazzului şi swingului din Germania, printre care violonistul Helmut Zacharias şi pianistul şi solistul vocal Bully Buhlan.