A murit cel mai bătrân urs panda din lume

Pan Pan, cel mai bătrân urs panda din lume, a murit în China la 31 de ani, după ce în urmă cu şase luni a fost diagnosticat cu cancer, scrie BBC.

Cu peste 130 de descendenţi, un sfert din urşii panda captivi din lume, Pan Pan s-a născut în sălbăticie, în Sichuan, şi a fost transferat în captivitate pe când avea doar câteva luni.

Cea mai vârstnică femelă panda din lume este acum Basi, care are 35 de ani şi trăieşte tot în China, după ce Jia Jia a murit la 38 de ani, în octombrie, la Hong Kong.

În sălbăticie, urşii panda trăiesc aproximativ 20 de ani.

Pan Pan, nume care înseamnă ”speranţă”, a murit miercuri dimineaţă în baza DujiangyanChina Conservation and Research Center for Giant Panda.

Reprezentanţii centrului au transmis că moartea ”tatălui-erou” este ”sfâşietoare”. Starea de sănătate a lui Pan Pan s-a deteriorat rapid în ultimele trei zile. Îngrijitorii au spus că ursul panda nu se mai putea mişca, nu mai mânca şi că şi-a pierdut cunoştinţa.

În luna septembrie, International Union for Conservation of Nature a anunţat că statutul urşilor panda în lume a fost modificat de la specie ”în pericol” la ”vulnerabilă”, după ce numărul indivizilor a început să crească.

În China se află 1.864 de adulţi, 422 în captivitate, potrivit datelor furnizate de State Forestry Administration.

International Union for Conservation of Nature avertizează că schimbările climatice vor duce la dispariţia unei treimi din habitatul panda, pădurile de bambus, în următorii 80 de ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS