A inceput Postul Pastelui

Postul Paștelui sau Postul Mare vine după o săptămână în care credincioșii ortodocși au renunțat la carne și au mâncat doar lactate.

Astăzi a început Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai asupru post de peste an. Potrivit unor estimări, în această perioadă vânzările de carne, lapte și ouă scad cu până la 20%.

La mare căutare vor fi legumele și fructele, iar unii comercianți profită de post și măresc prețurile.

Postul Paștelui sau Postul Mare vine după o săptămână în care credincioșii ortodocși au renunțat la carne și au mâncat dar lactate. Ieri a fost lăsatul secului și pentru aceste produse.

Duminica de dinaintea intrării în Postul Mare mai este cunoscută și ca Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Ziua a fost marcată prin mai multe obiceiuri vechi de sute de ani. În unele sate, au avut loc șezători. Tinerii au mers la o casă din sat, iar fetele au adus gogoși și plăcinte calde. A fost ultima noapte de distracție, până la Paști.

De astăzi, cei care țin post renunță la carne și lactate timp de șapte săptămâni. Este și perioada în care credincioșii se apropie de Dumnezeu, spun preoții.

În postul Paștelui, credincioșii au voie să mănânce pește de două ori: de Bunavestire și de Florii. Reprezentanții Bisericii spun că aproximativ 8 milioane de români postesc în această perioadă.