A început eclipsă totală de Lună

Locuitorii din mare parte a Europei, vestul Africii, din cele două Americi şi unele regiuni din Asia pot admira, în condiţii de cer senin o eclipsă totală de Lună.

Este ultimul astfel de fenomen care se va produce înainte de anul 2022, relatează Agerpres, citând France Presse.

Pentru europeni şi africani, eclipsa totală se va produce la sfârşitul nopţii, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui. Eclipsa va fi mai puţin vizibilă în partea estică a celor două continente, din cauza apariţiei zorilor.

Pentru locuitorii din America de Nord şi din America de Sud, eclipsa va fi vizibilă în debutul sau la mijlocul nopţii.

Luna plină se va afla în umbra Pământului de la 03:34 GMT la 06:51 GMT.

În timpul primei ore din acest interval, ea va fi „obturată” treptat din partea stângă. Eclipsa va fi totală timp de o oră, începând cu 04:41 GMT, potrivit tablourilor orare furnizate de NASA.

Faza totală a eclipsei va fi cu aproximativ trei sferturi de oră mai scurtă decât aceea a marii eclipse din iulie 2018, care va rămâne cea mai lungă din secolul al XXI-lea.

În timpul eclipsei totale, Luna nu va fi invizibilă, ci va apărea roşie pe cerul nocturn, aşa cum se întâmplă în timpul tuturor eclipselor totale.

Această coloratură se datorează faptului că razele Soarelui nu o vor mai atinge în mod direct. În schimb, o mică parte din razele roşii ale spectrului luminos vor fi filtrate de atmosfera terestră şi refractate către Lună (razele albastre vor diverge spre exterior), acelaşi fenomen care colorează în roşu răsăriturile şi apusurile Soarelui văzute de pe Terra.

„Aceasta este ultima şansă înainte de un moment îndelungat pentru a vedea o eclipsă totală de Lună”, a declarat pentru AFP Bruce Betts, cercetător-şef la Planetary Society, o organizaţie astronomică americană.

Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval.

Eclipsele totale de Lună pot să se producă de două sau trei ori pe an şi corespund unui concurs de circumstanţe rare: trebuie ca Terra să se situeze exact între Soare şi Lună.

În plus, cerul trebuie să fie senin pentru a putea fi observate. Norii strică, adeseori, acest spectacol nocturn.

Pasionaţii de astronomie vor putea să compare infimele variaţii ale culorii roşiatice pe care o va avea Luna de această dată. „Totul depinde de ceea ce se va afla în atmosferă”, a explicat Bruce Betts. „La fel cum apusurile de Soare îşi schimbă culoarea de la o zi la alta, eclipsele variază în funcţie de particulele din atmosferă sau dacă se produce o erupţie vulcanică, de exemplu”.

Nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei. Pentru a viziona craterele de pe Lună, acelaşi planetolog american reaminteşte pasionaţilor de astronomie că un simplu binoclu va fi suficient.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS