A început Campionatul Național al tăietorilor de lemne

Cei mai puternici tăietori de lemne din țară se luptă vineri la naționalele STIHL Timbersports, la Reghin.

Cvadruplul campion național, Dan Petrescu (33 ani) se va bate pentru a-și menține titlul, iar printre favoriții din acest an se află tânarul de 23 de ani Cser Szilard, ajuns recent în competițiile importante.

Pe lângă desemnarea campionului național, cea mai mare miză este stabilirea echipei care va reprezenta România la Campionatul Mondial, organizat la Liverpool, în perioada 1920 octombrie.

“De la an la an performanțele echipei naționale se îmbunătățesc, și asta se datorează în principal nivelului de pregătire pe care îl marcăm la nivel local, în special pentru momentul naționalelor. Cum performanța în timp nu este legată doar  antrenamente, ci și de lărgirea bazei de selecție, încercăm să popularizăm acest sport nu numai în rândul tinerilor care sunt tăietori de lemne, ci și al celor care au o aplecare pentru activități fizice ce implică anduranță, forță și precizie maximă”, declară Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports.

Atleții care vor lupta la Reghin au echipamente competiționale de generație nouă, motoferăstraie, joagăre sau topoare. Buștenii care vor fi tăiați în concurs sunt pregătiți special pentru acest tip de competiție și sunt importați din Ungaria.

Topoarele au fost produse de o firmă în Noua Zeelandă, un astfel de topor valorând peste 600 de euro.

Un alt echipament pretențions este joagărul, produs exclusiv tot în Noua Zeelandă și care poate fi folosit doar la 10 tăieri, costul său ridicându-se la 2.600 de euro. După folosire, un joagăr de competiție este trimis înapoi la producător pentru reascuţire.

Pe lângă topoare și joagăre, atleții care vor ajunge în runda finală a campionatul naţional de la Reghin vor mânui un super-motoferăstrău tunat, în valoare de 6.500 euro, care dezvoltă nu mai puțin de 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS