Confidenţialitate

A început administrarea vaccinului Moderna. Comparație cu vaccinul Pfizer

Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării împotriva Covid-19 a anunțat că de joi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel națuional.

PPersoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin.

Astfel, după realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național.

„Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia”, a mai transmis Comitetul.

Cele două vaccinuri, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul, susțin specialiștii CNCAV.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Pfizer trebuie stocat la -80°C.

Din punct de vedere al siguranței și eficacității, cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.).

Analiza comparativă între cele două tipuri de vaccin poate fi accesată aici.

Foto: Pexels/Gustavo Fring