A fost semnată „Declarația de la Roma”

La Roma, a fost semnată o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern. Prin documentul parafat, liderii UE și-au reînnoit sâmbătă angajamentul european.

În aplauze, cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”, în Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului. Tot acolo a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.

Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre.

În același timp, liderii europeni stabilesc o viziune pentru UE în care statele membre pot alege să coopereze mai strâns cu privire la anumite aspecte, permițând grupurilor de țări să se deplaseze în direcția integrării cu viteze multiple.

Polonia, care a amenințat să nu semneze Declarația de la Roma din cauza dezacordului asupra conceptului Europei „cu mai multe viteze”, a semnat în cele din urmă documentul fără modificări.

Foto: www.presidency.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS