A fost reluată salvarea alpiniștilor blocați pe Everest

Au fost reluate operațiunile de salvare din Everest. Mai mult, Ministerul de Externe a anunțată că 28 de români au fost localizați în Nepal și se află în afara oricărui pericol.

 

Cutremurul de 7,8 grade pe Richter a dus la moartea a 3326 de persoane, arată ultimul bilanț.

 

 

 

Peste 200 alpiniști au rămas blocați pe Everest, după ce cutremurul din zona Nepal a provocat mai multe avalanșe. Cei care au supraviețuit nu au putut coborî din cauză că avalanșa le-a luat echipamentul. Autoritățile au anunțat că mai bine de 50 de alpiniști au fost salvați până acum.

 

Alpinistul român, Alexa Găvan a postat pe rețelele sociale, că trei elicoptere zboară fără oprire și  transportă câte două persoane o dată.

 

În taberele montane, cel puțin 18 persoane au murit și alte 60 au fost rănite.


La rândul său, Ministerul român de Externe a anunțat că 28 de români au fost localizați în Nepal. Aceștia se află în siguranță. Până acum nu există nicio confirmare cu privire la existența vreunui cetățean român printre victimele seismului.

 

 

UNICEF a anunţat că aproximativ un milion de copii din Nepal au nevoie urgentă de asistenţă umanitară. Ţara a rămas fără apă şi alimente şi există pene de electricitate frecvente, a afirmat ONU, care a trimis 14 echipe medicale.

Ajutoare au venit din întreaga lume: Statele Unite, India și China au trimis bunuri și specialiști. Asistența umanitară urmează să sosească și din partea Israelului și a Uniunii Europene.