A fost promulgată legea care permite munca de acasă

Dacă aveți un calculator, veți putea munci în curând de acasă: legea care reglementează telemuncă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Firma la care lucrați poate de acum să vă permită să lucrați și de acasă. Se aplică oricărui angajat care are contract de muncă, și acces la calculator, iar activitatea poate fi îndeplinită cu ajutorul tehnologiei. Totuși, întrebat de jurnaliști, ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu a subliniat că “activitatea de videochat nu este reglementată prin această lege”.

 

Proiectul de lege a fost inspirat de legea din Japonia, acolo unde sunt foarte multe persoane care preferă să lucreze de acasă sau dintr-o cafenea de exemplu.

Avantaje sunt de ambele părți: firmele fac economie cu utilitățile, iar angajatul nu mai pierde timp spre și de la muncă, și nu mai cheltuie bani pe transport spre serviciu.

Acum, după ce șeful statului a promulgat legea, firmele au liber să le permită angajaților să muncească și de acasă. Sunt companii care au anunțat deja că vor profita de această lege și că îi vor lăsa pe angajați să lucreze de acasă. Și nu contează domeniul. Singura condiție este aceea ca activitatea desfășurată la angajator să fie îndeplinită cu ajutorul tehnologiei. Totuși, întrebat de jurnaliști, ministrul muncii a subliniat că “activitatea de videochat nu este reglementată prin această lege”.

Pentru a-i putea verifica pe angajați dacă muncesc într-adevăr, se poate introduce un sistem online prin care angajatul trebuie să se autentifice. Astfel pot fi pontate orele lucrate.

Ce ar mai trebui să facă angajatorul? Să verifice împreună cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă dacă se respectă  toate normele de securitate în muncă acasă, sau în locul în care angajatul lucrează de la distanță.