Confidenţialitate

A fost lansat ”Detectorul de minciuni” pentru această campanie electorală

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor. Se aleg declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și verificăm cât de corecte sunt.

Proiectul a luat naștere din dorința organizațiilor partenere de a stimula un discurs politic și instituțional responsabil în media.

”Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acuratețe, surse credibile și imparțialitate actorilor publici, care prin declarațiile lor pot influența deciziile cetățenilor. Proiectul se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacții din rețeaua PressHub și din presa centrală: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM. Pentru că dorim și o schimbare de mentalitate și o responsabilizare a actorilor ce pot influența fenomenul de dezinformare, vom recurge și la demersuri bazate pe folosirea dreptului la replică, dar și sesizarea instituțiilor competente în sancționarea abaterilor”, susțin reprezentații proiectului.

Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București au lansat acest proiect.

Cititorii pot raporta potențialele dezinformări din media pe platforma online www.detectoruldeminciuni.presshub.ro