A fost descoperita o exoplaneta de culoarea albastru cobalt

Planeta nu poate fi locuită de oameni sau orice altă formă de viaţă

Cu ajutorul telescopului spaţial Hubble astronomii au reuşit să determine culoarea exactă a acelui corp ceresc. Cercetătorii au măsurat cantitatea de lumină reflectată de suprafaţa exoplanetei, o proprietate denumită ‘albedo’.

Culoarea albastră a planetei nu provine însă de la reflexia unui ocean tropical. Ea este cauzată de o atmosferă ceţoasă şi turbulentă, compusă în principal din hidrogen şi încărcată cu particule de silicat, care difuzează o lumină albastră.

Exoplaneta este situată la o distanţă de 63 de ani-lumină de planeta noastră (600.000 de miliarde de kilometri), în constelaţia Vulpea.

Este o uriaşă gazoasă, pe care nu se poate locui.

Atmosfera ei schimbătoare este toridă, cu temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius. Pe planeta sufla vântul cu viteze de peste 7.000 de kilometri pe oră.

HD 189733b este una dintre exoplanetele cele mai apropiate de Terra, care pot fi observate atunci când trece prin faţa stelei sale.

Exoplaneta parcurge un ocol complet în jurul stelei sale în 53 de ore şi este de aproximativ 10% mai mare decât Jupiter.