Confidenţialitate

A fost amânată Şedinţa Extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale

Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale, programată pentru vineri la ora 14.00, a fost amânată pentru luni.

Măsurile anunţate de Guvern sunt contestate atât de patronate, cât şi de sindicate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că pachetul de măsuri fiscale anunţat de Guvern poate duce la o “bulversare fiscală”: “Marea revoluţie fiscală aduce unui om încă 3 lei în plus, este caraghios. Promisiunea PSD-ALDE că va creşte salariul este falsă”.

“Solicit coaliţiei aflate la guvernare, PSD şi ALDE, să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi, în definitiv, nu ajută pe nimeni. Iar, în legătură cu măsurile economice propuse, recomand prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale, fiindcă nu îmi doresc şi nimeni nu îţi doreşte o politică de azi pe mâine”, a declarat Klaus Iohannis.

Codul Fiscal 2018

”Vă propun o hotărâre de guvern, într-o primă citire, prin care salariul minim brut pe țară să crească 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de reîntoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei, de la 1 ianuarie 2018(…)Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul doi de pensii de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Suma care este achitată azi către administratorii pilonului II, va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%.”, a anunțat Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că Guvernul dorește să introducă un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 euro.

„Pentru 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub 1.000.000 de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent”, a afirmat ministrul, la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit ministrului, toți cei care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti un impozit redus pe chiria primită. Toți cei care desfășoară activități agricole, inclusiv firmele, vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute.

„Se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână dipă aplicarea taxelor și impozitelor. Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită va crește de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau au alte persoane în întreținere, se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil față de 100 de lei în prezent”, a mai arătat Ionuț Mișa în ședința Guvernului de săptămâna trecută.

Impozitul pe venit se va reduce, de la 1 ianuarie 2018, de la 16% la 10% pentru salariați, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, la finalul săptămânii trecute, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).