A doua zi toridă în toată țara, cu maxime până la 42 de grade; în București, vârful caniculei este astăzi

12 judeţe din vestul și centrul ţării sunt sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi care ating 42 de grade, până sâmbătă seară.

Restul țării este în continuare sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile situându-se între 36 şi 39 de grade. În București, perioada de vârf a caniculei va fi astăzi (sâmbătă). Aerul va deveni irespirabil inclusiv pe timpul nopții. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. Meteorologii avertizează că vremea caniculară se va menţine, mai ales în zona de sud a ţării, inclusiv în Capitală, până spre sfârşitul săptămânii viitoare. Astăzi, Administrația Națională de Meteorologie ar putea schimba culorilor codurilor, în funcție de evoluția vremii.

Avertizarea cod roşu de caniculă – care a intrat în vigoare vineri – vizează zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi.

În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra şi sâmbătă temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Celelalte judeţe ale ţării se află în continuare sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 36 şi 39 de grade, cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei.

În Bucureşti, valul de căldură va atinge punctul maxim pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca, duminică, temperatura maximă să scadă uşor, la 37-38 de grade, dar să persiste să săptămâna viitoare. De altfel, valul de căldură, cu temperaturi care vor depăşi 35 de grade, se va menţine până la sfârşitul săptămânii viitoare, în special în Bucureşti şi în toată zona de sud a ţării, potrivit meteorologului Gabriela Băncilă.

De luni seară, sunt posibile ploi şi descărcări electrice

Disconfortul termic se va menţine ridicat şi la începutul săptămânii viitoare, pentru că va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare„, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.


PRIMELE VICTIME ALE CANICULEI

2 persoane au murit ieri din cauza temperaturilor ridicate: un bărbat de 60 de ani din Galați și o persoană din Iași care muncea pe câmp la peste 40 de grade Celsius. În toată țara, alte 90 de persoane au leşinat în ultimele două zile din cauza caniculei, iar în acelaşi interval 6.348 de români au solicitat ajutor medical serviciilor de ambulanţă şi SMURD, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADA CANICULEI

Copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de afecțiuni cronice, în special persoanele cu boli de inimă și respiratorii sunt cele mai afectate în aceste zile caniculare.

De aceea, medicii ne sfătuiesc să le acordăm o mai mare atenție. Cei mai sensibili sunt bebelușii.

 

Recomandări medicale pentru zilele caniculare

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS