A crescut numărul persoanelor de peste 50 de ani diagnosticate cu HIV în Europa

Unul din șase cazuri de diagnosticare cu HIV din Europa este în rândul persoanelor care au vârste de peste 50 de ani, se arată într-un nou studiu al Centrului European pentru Prevenția și Controlarea Bolilor.

Între anii 2004 și 2005, numărul de noi diagnosticări cu HIV la aceste grupuri de vârstă, au crescut cu 2.1% în fiecare an, iar persoanele de peste 50 de ani reprezintă 17,3% din cazurile din Europa în 2015.

Experții susțin că este necesar ca programele de sănătatea sexuală să își lărgească publicul țintă pe acest segment de populație, la fel și pe populația tânără.

„Descoperirile noastre sugerează o nouă direcție în care epidemia HIV  evoluează”, a spus cercetătorul din cadrul Centrului European pentru Prevenția și Controlarea Bolilor (ECDC), Lara Tavoschi, care a și condus studiul publicat miercuri.

Folosind regulat datele de supraveghere anuale din 31 de țări, raportate Sistemului de Supraveghere European între 2004 – 2005, echipa de la ECDC a analizat noile cazuri de diagnosticare printre persoanele de 15 ani, cât și cele sub această vârstă.

Rata de diagnosticare cu HIV în rândul persoanelor care au vârste de peste 50 de ani a crescut în 16 țări, printre care Germania, Irlanda, Belgia, și a scăzut doar într-o signură țară, Portugalia.

Anglia are un Program Național de Prevenire HIV care utilizează activități locale și marketing social pentru a promova săptămânile naționale de testare HIV și o campanie numită „Începe cu mine” pentru a crește testarea bolii și folosirea prezervativelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS